Görögországi szállások

Linktárak

LinkBank Link-katalógus, Linkgyűjtemény

Linkkatalógus
http://www.magyar-honlap.hu/
WYW Globál Directory
http://linkgyujtemeny.org
Webkatalógus

Hazsnos infók folytatás

shultczerika 2010.06.23. 10:57

Sürgősségi egészségügyi ellátás
A gyógyszertárakat a bejárat felett elhelyezett tábláról (kerek táblában vörös kereszt) és a ΦΛΡΜΛΚΕΙΟΝ (Farmakeion) feliratról ismerhetjük fel. Jelentős változás a korábbiakhoz képest, hogy 2004. május 1. után a rövid idejű tartózkodás céljából beutazóknak (üzleti célból beutazók, turisták stb.), amennyiben baleset, vagy megbetegedés miatt sürgősségi egészségügyi ellátásra szorulnak – az az EU tagállam, melynek területén éppen tartózkodnak, a saját állampolgáraival azonos feltételekkel nyújt ellátást.

Az ellátás költségeit az a biztosító vállalja (általában utólagos, biztosítók közötti elszámolás mellett), amelyiknél az illető személy ténylegesen biztosítva van (azaz általában a hazai társadalombiztosítás). Mindennek azonban feltétele, hogy az utazó rendelkezzen egy E 111-es jelzésű nyomtatvánnyal, melyen a hazai biztosító előzetesen vállalja a felmerülő költségek fedezetét.

Az ingyenes vagy kedvezményes orvosi szolgáltatás csak a közegészségügyi ellátásra vonatkozik, s ennek körét a tagállamok nemzeti joga határozza meg. Néhány esetben az orvosi ellátás egésze ingyenes, máskor csak egy része, és előfordulhat az is, hogy a kezelés költsége csak utólagosan igényelhető vissza.

Ezért fontos a számlák és receptek megőrzése. Az E-111-es formanyomtatványt és további információkat – a külföldre távozás előtt minden esetben, azaz újbóli külföldre utazásnál ismételten – az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál, illetőleg a lakóhely szerint illetékes Megyei Egészségbiztosítási Pénztárnál kell igényelni és kitöltetni

Mit vigyünk?
Különleges felszerelést csak abban az esetben szükséges magunkkal vinni, ha saját igényeink vagy hobbink ezt megkívánja (búvárruha, sífelszerelés, saját étkészlet stb.) A nyári hónapokban az egész ország területén a mediterrán éghajlatra jellemző meleg idő az uralkodó, ezért inkább arra ügyeljünk, hogy a strandfelszerelés ne maradjon itthon...


Ha szállásunkat apartmanban foglaltuk le, vihetünk magunkkal előre megvásárolt konzerveket, tartós élelmiszereket, de még a nyaralóhelyeken is közel ugyanannyiba kerül minden élelmiszer mint itthon.

Mit ne vigyünk?
Élelmiszerek, alkohol és más élvezeti cikkek esetén a többi EU országra is érvényes beviteli kvóták érvényesek Görögországra is. Romlandó élelmiszert már csak azért sem érdemes vinni, mert helyben is minden megkapható és az árakban sincs nagyon lényeges eltérés az itthoniakhoz képest.

Arra viszont figyeljünk, hogy az ország területéről tilos engedély nélkül műtárgyat kihozni, ha esetleg ilyesmit kaptunk/vásároltunk mindenképpen érdmes utánakérdezni a kiviteli szabályoknak, hogy az esetleges átvizsgálás kellemetlenségeit elkerüljük.

Kisgyermekes családoknak ajánlott?
A népszerű tengerparti üdülőhelyek mindenképpen ajánlhatók kisgyermekes családoknak, a nagyobb üdülőkomplexumokban mindenhol vannak külön medencék (esetleg gyermekprogramok is).

Mikor utazzunk?
Ez elsősorban attól is függ, milyen céllal látogatunk az országba? Ha elsősorban nyaralni indulunk, természetesen a nyári hónapok a legalkalmasabbak, figyelni kell azonban arra, hogy minél délebbre megyünk, annál forróbbak a nyár közepi hónapok. Krétán például szeptember közepe felé lesz csak nem túl perzselő a forróság, míg az északi Korfun ekkor már bizonytalanabb a kilátás a folyamatos jó időre.


Amennyiben elsősorban kulturális programokat tervezünk, akkor a tavasz és az ősz a legalkalmasabb időszak az utazásra. Az Athénba látogatóknak nem árt azzal is számolniuk, hogy a város folyamatosan növi ki önmagát, a hatalmas autóforgalom, a szűk utcák és a zárt fekvés miatt a nyári hónapokban igen gyakran fordul elő kisebb-nagyobb szmog. (A nagyváros levegője egyébként sem túl tiszta, az idegenvezetők ritka alkalomként szokták mutogatni, ha az Akropoliszról ellátni a pár kilométerre lévő pireuszi partokig.)


A tél kissé unalmas, ha nem a téli sportok kedvéért indulunk el, viszont Húsvét és június között az idő már elég szép, a partok és a látnivalók még nem túl zsúfoltak, a közlekedés zökkenőmentes. A szállások jóval olcsóbb áráról nem is beszélve. (A szárazföldön augusztus végétől november végéig ismét hasonló feltételek között látogathatunk az országba.)

Címkék: hasznos folytatás info 2010 tudnivalók ellátás infomráció

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gorogorszag-szallasok.blog.hu/api/trackback/id/tr122122702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Huszar_Istvan 2010.07.28. 12:16:09

Szia ismét,gratulálok a blogodhoz.Nagyon sok és hasznos információ van benne ;) csak így tovább :D
süti beállítások módosítása