Görögországi szállások

Linktárak

LinkBank Link-katalógus, Linkgyűjtemény

Linkkatalógus
http://www.magyar-honlap.hu/
WYW Globál Directory
http://linkgyujtemeny.org
Webkatalógus

Pár hasznos tudnivaló amit kiutazásod előtt nem árt ha tudod

shultczerika 2010.06.22. 09:51

Költségek

Étkezés
Olcsó étkezés: 5-10 EUR
Éttermi étkezés: 8-20 EUR
Luxuskategória: 20 EUR felett

Szállás
Olcsó szoba: 20-30 EUR (kétágyas)
Közepes szállodában: 45-70 EUR (kétágyas)
Luxuskategória: 70 EUR felett

Görögország ma már nem annyira olcsó hely. A minimális napi költség, amellyel számolhatunk 20-25 EUR, ez azt jelenti, hogy stoppal jutunk el egyik helyről a másikra, ifjúsági szálláson vagy kempingben alszunk, nem megyünk bárba és csak néha-néha eszünk étteremben. Ha saját szobát akarunk és néhányszor étteremben étkezünk, részt veszünk egy-egy városnézésen, illetve kiránduláson is akkor legalább 35 EUR/nap költséggel számolhatunk. Azonban ha igazi nyaralást szeretnénk, inkább napi 40 EUR-ra van szükségünk.


A bankok minden valutanemet váltanak, akár készpénzről, akár csekkről, bár készpénz esetén kisebb a kezelési költség. A hitelkártyát elsősorban az idegenforgalmi helyeken fogadják el (szállodákban, éttermekben, ajándéküzletekben), ha egyénileg járjuk be az országot és kisebb falvakba is el akarunk menni, mindenképp készpénzt vigyünk magunkkal. Készpénzkiadó automata a legtöbb bankban van.


Az éttermekben felszámolják a felszolgálás díját, mégis szokás hagyni valamennyi borravalót ezen felül (elegendő csupán felfelé kerekíteni a számlát). A taxi esetében hasonló a helyzet, egy kis összeget illik még adni. Az alkudozás nem annyira elterjedt, mint a távol-keleten. A szállodai szobaárból viszont mindig érdemes alkudni.
A múzeumokba mindehol belépőjegyet kell váltani, a nagyobb látványosságoknál külön fotó- és videójegyet is venni kell, ha használni akarjuk készülékeinket. A belépők ára átlagosan 6 EUR.

Segélykérő telefonok
A bajba jutott turistáknak a Turista Rendőrségek helyi irodáiban nyújtanak segítséget. Országos telefonszám: 171, amelyen angolul, németül és franciául beszélnek.
A görög mentők telefonszáma: 166
Közlekedési baleseteknél a központi rendőrséget a 100-as telefonszámon lehet elérni.

Amennyiben a magyar állampolgárt a határon valamilyen oknál fogva nem engedik be Görögországba, az athéni magyar nagykövetség, vagy tiszteletbeli konzulátusok telefonon segítséget nyújthatnak ennek tisztázásához. A görög határról, nemzetközi repülőtérről, egyébként általában csak a helyszínen vásárolt telefonkártyával lehet telefonálni.

Posta
Normál levél/képeslap postai feladási díja: 0.60 EUR

Telefon
Távhívószám Magyarországról: 00-30
Athén hívószáma Görögországon belül: 01, Theszalonikié: 31, Korfu: 661, Rodosz: 241
Matáv Hungary Direct hívószáma: 00 800 36 11

Közlekedés az országon belül
Az úthálózat hossza 38 000 km, a főbb közlekedési utak nagyrészt jó állapotban vannak. A vasúti hálózat hossza 2500 km, ez azonban igen elavult. A vasúti összeköttetés csak az Athén-Theszaloniki-Alexandropolisz főközlekedési útvonalon kielégítő színvonalú, a szárnyvonalakon jóval lassabb. A nagyszámú sziget közötti közlekedési lehetőséget a belföldi légijáratok és a kompok biztosítják.

 

Athénból szinte minden nagyobb várost és szigetet el lehet érni mind repülővel, mind kompjárattal. A szárazföldön a városok közötti legolcsóbb összeköttetést a távolsági buszjáratok biztosítják, ezekkel a legkisebb falvakba is eljuthatunk. Az idegenforgalmi központokban egyszerűen lehet mopedeket, személyautókat bérelni. A legnagyobb megengedett sebesség a gyorsforgalmi utakon 100 km/h, lakott helyeken kívül egyébként 80 km/h (motorkerékpároknak 70 km/h), lakott területen belül 50 km/h.

 

A nagyvárosokban azonban a közelekedési rend helyenként “keleties” jelleget mutatva, kissé összevissza. A közlekedési rendőrök a sebességkorlátozás betartását radarral ellenőrzik, a szabályok ellen vétőket pénzbüntetéssel sújtják. A jogosítvánnyal kapcsolatban érdemes tudni, hogy a magyar állampolgárok a tulajdonukban lévő, Magyarországon bejegyzett gépjárművükkel magyar jogosítvánnyal közlekedhetnek Görögországban, viszont pld. a helyben bérelt gépjárművekkel való közlekedéshez (elvileg) nemzetközi jogosítvánnyal kell rendelkezniük (A gyakorlatban ezt nem mindenhol kérik).

 

Erre azért érdemes figyelni, mert a legkisebb baleset esetén is előfordulhat, hogy a nemzetközi jogosítvány hiánya miatt a hatóság azonnali eljárást indít, s úgy veszi, mintha az illető jogosítvány nélkül vezetett volna! Gépkocsival utazók esetében a nemzetközi biztosítás ("zöld kártya") megléte kötelező. A bajba jutott autósoknak a görög autóklub – ELPA – nyújt segítséget (telefon: 174).

 

A Magyar Autóklub tagjai ingyenesen kaphatnak segítséget. A Magyar Külügyminisztérium külön felhívja az autóval kiutazó turisták figyelmét arra, hogy gépkocsijukat műszaki meghibásodása esetén sem hagyhatják az országban, azt haza kell szállíttatni.
Taxiszolgáltatás szinte minden városban működik, a viteldíj összegét illik felkerekíteni.

Magyarország helyi képviseletei
Nagykövetség Athéna
16, Kalvou Str. Paleo Psychico 154 52 Athén
Előhívó: (30)(210) Telefon: 675-2300 Ügyelet: 675-2300
Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet: Kőrösi Csaba
Fax: 674-0890
E-mail:
titkarsag@hunembassy.gr
Honlap:
www.hunembassy.gr

Tiszteletbeli konzulátusok
Korfu / Frederica Kassiotis
Corfu 199, Ethnikis
Paleokastritsas Road 49100
Telefon: (30)(661) 022-500, fax: (30)661 020-401
Kréta / Konstantinos E. Konstantinides
Crete (Kréta) Heraklion
26 Kornarou Sq. & 1 Lasithiou Str.
1st Floor 71201
Telefon: (30)(81) 0341-711
Pireusz / Alexandros Besi
Pireus Sotiros Str. 6., P. O. B. 80119 18510
Telefon: (30) 1 0422-3800, fax: (30) 1 0422-3559
Ródosz / Agapitos Kaillis
13 D. Theodoraki Str. 85100 Ródosz
Telefon: (30)(241) 027-108, 037-052, fax: 073-522
Theszaloniki / Dimitrios Takas
Thessaloniki 3, Fragon Street 54626
Telefon: (30) 31 0547-397, fax: 0530-988

Görögország magyarországi képviseletei
Görög Nagykövetség és Konzuli Osztály
1063 Budapest, Szegfű u.3.
Telefon: 413-2600, 413-2610 Fax: 342-1934
E-mail:
greekemb@axelero.hu

Beutazási feltételek
2004. május 1 óta a görögországi beutazásra is az összes többi EU tagállamba történő utazással azonos szabályok érvényesek, azaz az uniós határokon nem szűnt meg a határforgalom ellenőrzése, de a folyamat lényegesen leegyszerűsödött, mivel a magyar állampolgárok is használhatják az EU sávot.

Az egyszerűsített ellenőrzés a személyazonosság megállapítását, az úti okmány és a gépjármű gyors ellenőrzését, szemrevételezését jelenti. Az EU tagállamok állampolgárainak úti okmányaiba beléptető bélyegző elhelyezése nem történik. Az Európai Uniós csatlakozás napjától a közösségi jog szerint a magyar állampolgárok is élvezhetik a személyek szabad mozgása alapszabadságának fontos részjogosítványát, a személyazonossági igazolvánnyal történő utazást: az Európai Gazdasági Térség tagállamai területére a beutazás, ill. ezen államok területén történő utazás érvényes magyar személyazonossági igazolvány birtokában is lehetővé válik.

A magyar állampolgárok az EGT tagállamokba az 1991. április 1-je előtt kiállított személyi igazolvánnyal (kemény borítójú, népköztársasági címerrel), az 1991. április 1-je után kiállított személyi igazolvánnyal (puha borítójú, köztársasági címerrel), a 2000. január 1-je után kiállított személyazonosító igazolvánnyal (kártya formájú, műanyag), illetve 2000. január 1-jét követően kiállított ideiglenes személyazonosító igazolvánnyal is utazhatnak. Külön szabály,hogy a személyazonosító igazolvánnyal nem rendelkező kiskorú magyar állampolgárok továbbra is csak önálló, érvényes útlevél birtokában utazhatnak külföldre.


Ha közúton vagy vasúton közelítjük meg az országot figyelembe kell azonban venni, hogy a személyazonossági igazolvánnyal történő utazásra, beleértve az átutazást is, az EGT-n kívüli harmadik államokba csak abban az esetben van mód, ha azt nemzetközi szerződés kifejezetten lehetővé teszi. Mivel Görögországba harmadik országon történő átutazással juthatunk el, mindenképp szükséges útlevelünket is magunkkal vinni.


Változást jelent a korábbiakhoz képest az is, hogy a külföldiek útleveleinek érvényességére vonatkozó nemzeti előírások (melyek általában megkövetelik, hogy az ott tartózkodás idejére és a tervezett elutazás időpontjától számítva még 1-6 hónapig érvényes útlevéllel kell, hogy rendelkezzen a külföldi) a magyar állampolgárokra csatlakozásunk után már nem alkalmazhatók.

Mindazonáltal azt tanácsoljuk, hogy olyan útlevéllel induljanak útnak, mely tervezett külföldi tartózkodásuk teljes időtartamára érvényes. A korábbi szabályozástól eltérően 2004. május 1-jét követően a magyar állampolgárok 90 napon túli tartózkodása is vízummentes az EU (így Görögország) tagállamaiban.

Címkék: utazás hasznos görögország információ 2010 tudnivalók

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gorogorszag-szallasok.blog.hu/api/trackback/id/tr742100281

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása